Lister både högt och lågt, taklist och golvlist för den händige

Efter att man tapetserat om och fräschat upp sitt hem kan man som grädden på moset välja ut passande golv- och taklister för att komplettera med. Det finns även lister som passar till sluttande tak. Taklisterna kan ha flera olika utformningar och mönster för att höja atmosfären i ett rum. Några exempel är hålkäl, skugglist, karnis, svanhals och allmoge. Man kan även välja olika behandling av sina taklister. Vitmålade, obehandlade, lackade eller laserade. Grundmaterialet består av kvistfri furu men även i mdf. Listerna målas med en blank färg och taket med en matt färg för att skapa en fin kontrast.

Måla taklisterna innan uppsättningen av dem.

Måla listerna innan de sätts upp för att slippa att använda maskering. Sätt upp taklisten efter att du tapetserat. På så sätt kan du dölja eventuellt tapetspill och felskär upptill. Om du ska sätta upp en taklist mellan en kaklad vägg och taket och inte vill spika eller skruva kan du limma upp den. Använd då Sika T2 och tejpa för säkerhets skull tills limmet torkat.

Ofta är golvlister vita men kan kläs med fanér av olika träslag som matchar golvfärgen.

Om man är lite händig kan man montera golvlisterna på egen hand. Man kan hitta instruktionsfilmer på youtube. Det kan behövas lite extra verktyg och tillbehör som en näve spikar, borrmaskin, skruvdragare och hammare. Det är även bra att ha en bra girsåg så att man kan få snygga hörn. Till betongväggar förborrar man och använder spikplugg för att sätta fast golvlisterna. På senare tid har det kommit en så kallat snap-in-list som gör att man slipper måla och spackla eftersom inga synliga skruvar syns. Man kan även dölja kabeldragningar bakom en golvlistmed smarta kanallister. Då slipper man fräsa in elen i väggarna. Om du däremot har lejt en firma för att göra hela renoveringen kan du även låta den sätta dit listerna när de ändå är på plats.